• Nádvágás a nyaralónál a Keleti főcsatorna partján

    Végre eléggé lehűlt az idő, hogy egy kis vékony jégpáncél alakuljon ki a folyó náddal borított szélein, és végre idén is túl lehessünk a kötelező part menti nád levágásán a vikkend ház előtti kis szakaszon.

    Ha Január, akkor nádvágás

    Mivel ebben az időszakban nem igazán van mit csinálni a kert körül, (esetlegesen a tavaszi veteményes vetési tervét már lehet tervezgetni) ezért nem sok kert barát szereti ezt az időszakot, nem várja a kemény mínuszokat. De akinek vízparti kis háza van, az ilyenkor szinte rimánkodik a tartós fagyokért, hogy biztonságosan le tudja vágni a tó vagy folyó rá eső partszakaszán a nádat.

    Így vagyok ezzel én is. Sőt! Mivel mindkét telekszomszédom inkább már az idősebb korosztályba tartozik, és a mozgásuk sem a tökéletes már, én így háromszor annyira vártam a biztonságot jelentő fagyot! Mivel nagyon sok mindenben segítenek ők is nekem, így a nádvágásban segítek nekik!

    És akkor nézzük, hogy miről is van szó!

    Nád a vízparton 1
    Az egyik szomszéd partszakasza nádvágás előtt

    Nád a vízparton 2
    A saját partszakaszom

    Nád a vízparton 3
    És a másik szomszéd partszakasza

    Nem lehet aszt mondani, hogy rengeteg nádról van szó, egy ember is simán le tudja vágni ezt a területet 2-3 óra alatt egy hagyományos régi kaszával. De mivel a nádat mozgatni is kell utána, és valahogy el is kel tüntetni, jó ha az embernek van legalább egy segítsége. Szerencsére nekem is volt egy a munkatársam személyében.

    A már levágott nád
    A levágott, elterült nád a folyóparton

    A nád égetése szélcsendben
    A nád elégetése (csakis szélcsendben szabad csinálni)

    Biztonsági szempontja is vannak, hogy miért ne egyedül végezzük ezt a munkát!

    Ha véletlen a víz egy mélyebb pontján beszakadna alattunk a vékony jégpáncél, legyen aki a segítségünkre tud sietni!

    És íme az eredmény

    Sokkal szebb is így az elszáradt nád nélkül a part, és tavasszal sokkal több helyük lesz a friss hajtásoknak a növekedésre!

    Nádvágás után

    Nádvágás után a part

    Nádvágás után a part