• Indián banán, Pawpaw (Asimina triloba) termesztése, gondozása

  A Pawpaw Magyarországon viszonylag ismeretlen trópusi ízvilágú gyümölcstermő növény. Észak-Amerika mérsékelt égövi területeiről származik. Hazánkban is sikerrel termeszthető, kitűnően bírja az itthoni téli időjárást, -30 fokig télálló! Ízének olyan trpusi jellege van mint például a banán, a mangó, az ananász vagy az avokádóé. Latin neve Asimina triloba, az annónafélék családjába tartozik, és az indiánok kedvelt gyümölcse volt.

  Az Indián banán ültetése, elhelyezése

  Tavasztól őszig ültethető a különleges fa csemeténk. Ültetésnél figyeljünk különösen a fa gyökérzetére, hogy ne sérüljön. Az ültetőgödör ki ásásánál ügyeljünk arra, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a növény földlabdája.

  A legjobb a mély, termékeny, nyirkos, de jó vízelvezetésű talaj, mely kissé savas (pH 5-7). Kerüli a nehéz, vizes, szikes-lúgos talajt.

  Beültetés után alaposan öntözzük meg növényünket! A fiatal növény nagyon érzékeny a tűző napfényre, ezért az első két évben alkalmazzunk árnyékolást a fiatal fának. A már jól begyökeresedett több éves növény viszont már jobban szereti a teljes napfényt.

  Az Indián banánnak rendszeres öntözésre van szüksége a növekedési időszakban. A talajt nedvesen kell tartani, de kerüljük a pangó vizet.

  Igényli az évente kétszer alkalmazott magas káliumtartalmú szerves vagy műtrágyát.

  Indián banán, pawpaw csemete

  Indián banán csemete kiültetés előtt.
  (kép forrása: davesgarden.com)

  Az Indián banán növekedése

  Lombhullató, általában keskeny kúp alakú koronát nevelő 3,5-6 m magasra növő fa, mely árnyékban nyitottabb habitusúvá fejlődik, néhány alacsonyabban lévő ággal és vízszintesen álló levelekkel. Fiatal korában lassú növekedésű!

  Gyökérsarjakat fejleszt kb. 30cm-re a törzstől, és ha megengedjük, hogy ezek felnőjenek, akkor 1 klónból álló (genetikailag azonos) telep jön létre.

  Lombozatát a sötétzöld, hosszúkás lekonyuló levelek alkotják, melyek 30 cm hosszúra is megnőnek, ez érdekes trópusias külsőt ad a pawpaw-nak. Ősz közepén a levelek sárgára színeződnek és megkezdődik a lombhullás, majd késő tavasszal a levelek ismét kihajtanak.

  Az Indián banán termése, gyümölcse

  A gyümölcs formája ovális alakú, zöldes-sárgás színű, belseje sárga színű, lédús, és nagyon finom. Illata is nagyon kellemes! Augusztus végétől érik be gyümölcse, mely beérve magától le esik a fáról, viszont ha még a teljes beérés előt leszedjük akkor utóérik a termés!

  Indián banán, Pawpaw gyümölcse

  Kép forása: meredithcorp.io

  Az érett gyümölcs gyorsan romlik, ezért tegyük hűtőbe, így több hétig is eltartható.

  A gyümölcs héja nem ehető, hámozás után kettévágva kell a gyümölcsöt fogyasztani. Nagy, barna magok vannak a gyümölcsben, ezeket el kell távolítani.

  Az Indián banán gondozása

  Mivel kártevőlye nem igazán van, ezért permetezést nem igényel. Igy igazi biogyümölcsként fogyaszthatjuk, és kínálhatjuk a családtagjainknak!

  Kevés metszésre van szüksége. Az elhalt, sérült, és a rossz irányba növő ágakat távolítsuk el. Rendszeres metszése serkenti az új hajtások növekedését, melyekről már a következő évben termést is szüretelhetünk!

  Az indián banán letört ága, melyet el kell távolítani

  Az indián banán letört ága, melyet el kell távolítani.
  (Kép forrása: gardeningknowhow.com)

  Beporzás

  A termések jobb kötődéséhez ajánlott 2 különböző növény ültetése. A szegényes beporzás nagy hátrány a természetben, de ez a probléma jól kezelhető kiskertekben.

  A pawpaw virága kétivarú, tartalmazza a hím és a nős reprodukciós részt, de nem önporzó (kivéve 2 fajta, a Sunflower és a Prima). Ezért 2 genetikailag különböző fát szükséges ültetni (pl.: 2 különböző oltványt, 1 oltványt és 1 magoncot, vagy 2 magoncot). A virág hímelőző (protogynaus) és az érett kifejlett bibe nem túl hosszú ideig fogékony, amikor a hím pollenek hullanak és szüksége van idegenbeporzásra, egy másik, pawpaw fától. A természetes beporzás feladata a légy és bogárfajokra van bízva, viszont ezek nem túl nagy érdeklődést mutatnak a növényünk virágaira!

  Mivel a virágját a rovarok nem kedvelik túlzottan, ezért kézi rásegítéssel, kézi beporzással nagyon hatékonyan tudjuk segíteni a gyümölcskötést. Virágzáskor kis ecsettel a már érett portokú virágokból virágport viszünk át a még éretlen portokú virágok bibéjére.

  Az indián banán virága beporzásra készen

  Az indián banán virága
  (kép forrása: toadshade.com)

  A pollenszemcsék színe bézs, ezért könnyen észrevehetőek az ecset fején. A beporzást akkor végezzük, ha a bibe vége fényes, zöld színű, és ragadós. A művelet egyszerű, sőt, kifejezetten szórakoztató is lehet, a gyermekeinknek is izgalmas program!

  Önporzó Indián banán vásárlása (Sunflower és Prima)

  Ismét csak Sára József kertészetét tudom ajánlani önporzó Indián banán vásárlás céljából! Általában megtalálható náluk mindkét önporzó növény, a Sunflower és a Prima is.

  Ezen a linken tudjuk megnézni az aktuális kínálatukat: egzotikusdisznovenyek.hu

  És a végére egy kedvcsináló videó az Indián banán ültetéséhez. A videón egy 8 éves Sunflower fajtájú (Pawpaw) Indián banán fáját, illetve a szüretet láthatjuk.

  Borítókép forrása: wikimedia.org