• Pampafű ültetése, gondozása és teleltetése

  A pampafű (Cortaderia selloana) őshazája Dél-Amerika, elsősorban Brazíliában, Chilében, Argentínában honos ez a különleges megjelenésű, nagyra cseperedő szoliter növény. 1827-ben, Josef August Schultes és fia Julius Hermann Schultes írták le és nevezték meg. Ezt a füvet Friedrich Sellow, német botanikusról nevezték el, aki sokat tevékenykedett Dél-Amerikában, főleg Brazíliában.

  A Pampafű felépítése

  Ennek a 3 méter magasra is megnövő fűnek, sűrű kalászai vannak. A levelei hosszúak és karcsúak, általában 1-2 méter hosszúak és 1 centiméter szélesek; a szélük nagyon éles. A levelek színe kékeszöld, de ezüstös-szürke is lehet. A kalászvirágzata 20-40 centiméter magas, fehér vagy piszkos sárga, esetleg rózsaszín színű.

  Fehér Pampafű
  Kép forrása: egzotikusdisznovenyek.hu

  A pampafű örökzöld növény, a szárai végén elhelyezkedő bugák pedig a teljes magasság egyharmadát teszik ki.

  Rózsaszín Pampafű
  Kép forrása: tajkertesz.com

  A Pampafű ültetése

  Mivel a Pampafű elég nagyra megnőhet, tekintélyes megjelenéssel bír kertünkben ezért telepítésekor mindenképp fontos átgondolni, hogy van-e a kertben elég hely számára. Kisebb, szűk területen ugyanis korántsem mutat olyan jól, ráadásul igen terebélyessé is válhat.

  A pampafüvet nagyobb méretű kertekbe ajánlatos ültetni, ahol a méretei igazán érvényesülhetnek. A pampafű akár az utcafrontot dísze is lehet, virágzata miatt feltűnő, dekoratív, télálló díszfűről van szó. Méretei miatt sok esetben szoliter csoportot telepítenek a kertekbe, így pár év alatt öles gömbbé tudja magát kinőni.

  Pampafű csemeték vásárlása
  A saját Pampafű csemetéim, melyeket 2019 tavaszán vásároltam 2.500 Ft / db áron

  A pampafű talajigénye egyszerű, a laza, esetleg homokkal dúsított, tápanyagban gazdagabb közeget kedveli. Fényigénye magas, mindenképp a kert vagy utcafront naposabb részérre kell ültetni.

  Magas vízigényű, a rendszeres és bőséges vízellátásról ne feledkezzünk el! A pampafű metszése a tavasszal esedékes, az új lombozat megjelenésekor a régebbi szárakat bátran vágjuk vissza, így biztosítva a megfelelő növekedést az új hajtásoknak.

  A Pampafű teleltetése

  Gyökérzete érzékeny a pangó vízre, fagyra, könnyen elfagyhat vagy kirohadhat ha nem készítjük fel megfelelően a télre. Hosszú leveleit még ősz végén kössük össze, hogy a víz minél kevésbé juthasson a pampafű tövéhez.

  Pampafű teleltetése, összekötözése ősszel
  A saját Pampafű növényeim első telük előtt, összekötözve

  Pampafű fonása, teleltetése
  Fonással is lehet védeni a csapadéktól, viszont jó kézügyesség és türelem kell hozzá
  Kép forrása: Pinterest

  Érdemes még a pampafű tövét be takarni száraz falevéllel, vagy pedig fenyőkéreggel!

  A Pampafű metszése

  Tél előtt semmiképp ne metszük vissza a növényt! Érdemes megvárni vele a fagyos hónapok végét, március végén, április elején már nyugodtan megmetszhetjük a növényt.

  Alaposan vágjuk vissza, a földtől kb. 15-30 centiméteres magasságban, arra ügyelve, hogy egyenesen vágjuk a szálakat.

  A Pampafű metszése tavasszal
  Kép forrása: megyeriszabolcskerteszete.hu

  A Pampafű betegségei, károkozói

  Nem kell sok figyelmet fordítanunk a pampafű növényvédelmére, ugyanis semmilyen betegség, illetve kártevő nem fenyegeti!

  Borítókép forrása: karkusfaiskola.hu