• Konyhakerti magvetés szabadföldbe márciusban

  Ahogy a tavasz első napsugarai áttörnek a tél szürkeségén, úgy ébred hosszú álmából a kertünk is. Március a remény hónapja a kertészkedés világában, amikor is megkezdhetjük az első magvetéseket szabadföldbe. Kezdő kertészként talán még tétovázol, mely növényekkel érdemes elkezdeni a kalandot. Ne aggódj, segítünk! Ismerkedj meg közelebbről néhány olyan növénnyel, amelyek bátran elültethetők már márciusban, és garantáltan sikerélménnyel ajándékoznak meg.

  Borsó, a tavasz hírnöke

  A borsó az egyik legtürelmetlenebb növény, ami alig várja, hogy kilábaljon a föld alól. Hűvösebb időjárásban is jól érzi magát, így tökéletes választás a márciusi veteményesbe. Ültessük sorokba, körülbelül 3-5 cm mélyre, és biztosítsunk számukra támasztékot, ahogy nőnek.

  Zöldborsó

  Zöldborsó. Forrás: Pinterest

  Sárgarépa, a türelem jutalma

  A sárgarépa vetésekor fontos, hogy a talaj legyen laza és mélyen megművelt. A magokat szórjuk el egyenletesen, majd finoman takarjuk be földdel. Türelemre lesz szükség, mivel a csírázás eltarthat egy ideig, de a végeredmény – ropogós, édes sárgarépák – mindenért kárpótol.

  Petrezselyem, zöld színfolt a kertben

  A petrezselyem nemcsak ízletes, de gyönyörűen díszíti is a kertet. Két típusa közül – sima és göndör levelelű – választhatsz, vagy akár mindkettőt elültetheted. A petrezselyem lassan csírázik, így érdemes előre áztatni a magokat a vetés előtt.

  Petrezselyem

  Petrezselyem. Forrás: Pinterest

  Spenót, a vasforrás

  A spenót igazi tápanyagbomba, és szerencsére könnyen termeszthető. Ültessük sorokba, a magokat körülbelül 2-3 cm mélységbe. A spenót szereti a hűvösebb időt, így március ideális hónap a vetésére.

  Sóska, savanykás finomság

  A sóska üde zöld leveleivel nem csak ízletes, de dekoratív is. Használhatjuk salátákhoz, levesekhez. Márciusban vetve, a sóska gyorsan növekszik, így hamar élvezhetjük pikáns leveleit.

  Fejes saláta, a frissesség Ígérete

  A fejes saláta talán az egyik legnépszerűbb zöldség a konyhakertekben. Márciusban vetve, a hűvösebb éjszakák segítik a fejek szép kialakulását. Ügyeljünk rá, hogy elegendő helyet hagyjunk a növények között.

  Vöröshagyma, az ízesítő mester

  A vöröshagyma szilárd alapja szinte minden ételnek. Márciusban ültetett hagymaszettekkel egész évben bőséges termésre számíthatunk. A hagymát mélyen, de nem túl sűrűn ültessük, hogy elegendő helyük legyen növekedni.

  Hónapos retek, a gyorsaság bajnoka

  A hónapos retek az egyik leggyorsabban növő zöldség, így ha gyors sikerélményre vágysz, ez a Te növényed. Szórd a magokat lazán a földbe, és már 3-4 héten belül számíthatsz az első termésre.

  Hónapos retek

  Frissen felszedett hónapos retek. Forrás: pexels.com, Lisa Fotios

  Fokhagyma, az egészség őre

  A fokhagyma nem csak ízesítőként hasznos, de egészségvédő tulajdonságai miatt is értékes. Márciusban ültetve, a fokhagyma fejek a nyár végére érnek be.

  Fokhagyma vetése szabadföldbe

  Fokhagyma vetése szabadföldbe. Forrás: Pinterest

  A magvetés márciusban nemcsak egy izgalmas tevékenység, de a saját termesztésű zöldségek íze és frissessége minden befektetett munkát meghálál. Kezdő kertészként ezekkel a növényekkel könnyedén elindulhatsz a zöldujjúak útján, és megteremtheted saját kis zöld paradicsomodat a hátsó kertben.

  Borítókép forrása: pexels.com