• Mikor van Halloween 2023-ban? Mit ünneplünk Halloweenkor és milyen tököt faragjunk?

    Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep az Egyesült Államokban, és sokan azt hiszik, hogy onnan is ered, pedig a kelták egyik igen régi legszentebb ünnepéhez kapcsolódik a Samhain-hoz.

    Mikor van Halloween?

    Idén a Halloween 2023-ban október 31.-én lesz! A Halloween a „All Hallows Eve” kifejezésből ered, ami a mindenszentek előtti éjszakát jelenti! Mivel mindenszentek november 1-én van minden évben, ezért halloween is minden évben október 31.-re esik.

    Halloween és Mindenszentek

    Miről is szól ez az ünnep? Mit ünneplünk?

    A gyerekeknek a töklámpás faragást, a jelmezbe öltözést és az ijesztőre sminkelést jelenti. Amikor is a barátokkal az utcában becsöngetnek a házakba és valamilyen édességet kapnak a szomszédoktól. A hollywoodi filmeknek köszönhetően egyre többen megismerték már ezt a külföldi hagyományt a kis hazánkban is!

    A felnőtteknek már inkább a bulizást. A szórakozó helyek erőszeretettel rendeznek erre az estére Halooween-i partikat, jelmezes bulikat és tökfaragó versenyeket valamilyen ital nyereménnyel. Mivel a november 1. nálunk munkaszüneti nap, ezért a fiatalok szívesen részt is vesznek ezeken a bulikon. Nem úgy az USA-ban. Ott sem az október 31. sem pedig a november 1. nem munkaszüneti nap. Ezért ha nem hétvégére esik ez az ünnep, akkor elég fáradtan indul a másnap a munkahelyeken és az iskolában.

    Mit ünneplünk itthon?

    Mindenszentek napján az üdvözölt lélekről emlékezik meg a katolikus egyház.

    De hogy kapcsolódik a Halloween a mindenszentekhez?

    Mindenszentek november 1-én van, halottak napja november 2-án, halloween pedig október 31-én, mindenszentek előestéjén.

    Halloween-i töklámpás faragás

    Amikor az Egyesült Államokban egyre népszerűbb lett a töklámpás faragás, és egyre nagyobb kereslet lett a tökre, a farmerek elkezdtek olyan fajtákat nemesíteni, amik legjobban alkalmasak erre a célra. Így jutottunk el a mostanában kapható elég nagy, viszonylag kevés húsú, jól faragható tökhöz.

    • A faragáshoz válasszunk egy olyan tököt, mely stabilan áll a talpán, nem billeg!
    • Egy filctollal rajzoljuk fel a tökre a mintát. Játszunk a képzeletünkkel, vagy böngésszünk az interneten, hogy megtaláljuk a nekünk tetsző és általunk is kivitelezhető töklámpást.
    • Ezután vágjuk le a tök tetejét (skalpoljuk meg), és távolítsuk el a belsejéből a magokat.
    • Ezután fogjunk egy hegyes, éles kést és nagyon vigyázva a testi épségünkre kezdjük el kifaragni a felrajzolt mintát a töklámpásunkból.
    • Ha azt szeretnénk, hogy az alkotásunk minél tovább meg őrizze eredeti formáját tartósítsuk úgy, hogy bekenjük vazelinnel vagy átmossuk egy kis hipóval.

    Halloween tök lámpás

    Meg lehet e enni a halooween-i tököt?

    Nem, általában nem ehető!

    Magyarország áruházaiban, zöldség piacain kapható halooween-i tök névre hallgató tökök, tökfaragásra alkalmasak, nem emberi fogyasztásra.

    A NAK a következő információt közölte:

    „A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezeket biológiai érettségükben szedik le (vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak)”

    „A Halloween Magyarországon kultúridegen, kelta eredetű szokás. Amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben!) Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető!”

    Forrás: nak.hu

    Mikor vásároljam meg a Halloweeni tököt?

    A boltok kínálatában már szeptember közepén megtalálható és megvásárolható a tök. Amíg el nem jön a tökfaragás ideje, addig érdemes azt egy száraz, hűvös napfénytől védet helyen tárolni, hogy megtartsa az állagát, ne kezdjen el romlani, össze esni.

    Ne hagyjuk az utólsó napokra a vásárlást, mert könnyen hoppon maradhatunk! Mivel itthon is egyre népszerübb a tökfaragás, az utólsó napokban már csak a kifosztot polcokat és a tökök hült helyét találhatjuk csak meg a boltokban!

    Forrás: halloween.info.hu