• Japán banán - Musa basjoo (Télálló banánfa)

    A banánfa trópusi hangulatot idéző, lágy szárú növény, mely áltörzset képezve leveleiből hazánkban is elérheti akár 4-6 méter magasságot! Levelei hossza elérheti a 2 métert is akár, mellyel ékes dísze lehet kertünknek! Ez a banánfaj rendkívül télálló, a gyökere kibírja akár a -20 fokot is, viszont a törzsét takarással kell védenünk!

    Származása

    A Musa basjoo őshazája a kínai Szecsuan tartomány. Ebben a tartományban és Kína déli részein ipari mértékben termesztik, ugyanúgy a Japánhoz tartozó Rjúkjú-szigeteken is. A gyümölcse nem ehető, a növény szárát, virágát, levelét és gyöktörzsét régóta felhasználják a hagyományos orvoslásban.

    Banánfa Termése

    Ennek a banánnak a termése nem ehető, de hazánk éghajlata sem engedi, hogy beérjenek a kicsi banánok. A virágot hozó szár az úgynevezett pszeudoszár közepéből hajt ki, kb. 10-15 hónappal az ültetés után. A virág a szára körül spirálisan nő, 10-20-as csoportokban, amelyeket lilás vagy zöldes levelek takarnak. Ezek később lehullanak, ahogy a virágzás halad. Az első megjelenő virág rendszerint nőnemű. Az ehető gyümölcsöt termő fajtáknál ezekből hamarosan - megporzás nélkül - gyümölcsfürtök fejlődnek, amelyet a termesztők "kéznek" hívnak. Az ehető banánok zöme magot nem hoz, de amelyek mégis, azok magja termékeny. Az utolsó megjelenő virág hímnemű. Ahol van ideje beérni a termésnek, ott a virágzástól szüretig a fajtától függően 80-180 nap telik el.

    Musa basjoo termése

    Kép forrása: Printerest

    Mikor és hova ültessük?

    Tavasztól (mikor a fagyok elmúlnak) egészen augusztusig ültethetjük! Szeptemberben már ne ültessük végleges helyére a frissen vásárolt télálló banánunkat, mivel nincs ideje a begyökeresedésre. Ilyenkor tegyük egy fagymentes helyre és csak igen mérsékelten öntözzük, épp, hogy ne legyen teljesen száraz a talaja. Elég kéthetente egy kis víz utánpótlás.

    Ássunk egy 60x60x60 cm-es gödröt a megfelelően kiválasztott ültetési helyen, az ültető gödör 15-20 cm-rel nagyobb legyen, mint a banán földlabdája.

    Tegyünk a gödör aljára vékony kavicsréteget, vagy sódert a vízelvezetés érdekében, majd kevés érett szarvasmarha trágyát. Kevés trágyát az ültetőföldbe keverjünk bele.

    A trágyára tegyünk kevés jó vízáteresztő képességű földet úgy, hogy a növény gyökérzete ne érintkezzen közvetlenül a trágyával. Jó lehet a sóderrel elkevert kerti föld 30-70% arányban.

    Helyezzük az ültető gödörbe a növényt, és ha jól betemettük, érdemes készíteni a törzse köré tányért a víz megfelelő felszívódása érdekében. Nagyon fontos, hogy soha ne ültessük a növényt korábbi ültetési mélységénél mélyebbre!

    Frissen elültetett banánfa csemete

    Banánfa Gondozása

    Napfényigényes dísznövény, mely a tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű talajt kedveli! Földjét érdemes folyamatosan nyirkosan tartani, de ne ázzon a vízben! A folyamatos tápanyag utánpótlást meghálálja! Kiültetésnél törekedjünk arra, hogy déli fekvésű, a téli hideg szelektől védett helyre ültessük!

    Hőmérséklet

    A banán egyenletesen meleg hőmérsékletet igényel, virágzáshoz a legjobb a 26-28 °C közötti hőmérséklet, a gyümölcs fejlődéséhez pedig a 29-30 °C az ideális. A növekedés lelassul 16 °C alatt és megáll 10 °C-nál. 0 °C alatt a levelek elfagyhatnak. Mínusz 7 °C alatt a talajszintig elpusztul a növény. Rendszerint azonban új hajtást hoz a meleg idő visszatértével. 37 °C hőmérséklet fölött a levelek megperzselődnek, s az új levelek nagyon keskenyre nőnek.

    Banánfa a nyaraló sarkában

    Szél

    Az erős szél kidöntheti a banánt. Az állandóan szeles idő megtépázza a sérülékeny leveleket, kiszárítja a növényt és a levélkorona eltorzulhat.

    Tápanyag utánpótlás

    Ha szabadba ültetünk télálló banánt, akkor az ültetőföldbe, vagy alá tegyünk érett szarvasmarha trágyát, vagy műtrágyát. Ha szép banánfát szeretnénk, akkor sűrűn kell trágyázni magas K2O (kálium) tartalmú trágyával vagy műtrágyával. Tavasszal káliumban gazdag, télen nátriumban gazdag műtrágya szükséges. Ügyeljünk viszont arra is, hogy nehogy túltrággyázuk a talajt!

    Banánfa teleltetése

    Az első fagyok beköszöntével a levelek elveszítik tartásukat, megbarnulnak. A felső talajréteg még egy darabig 0°C fölött marad, ezért a sok rétegből álló áltörzs, a növény rizómája és a gyökerek nem szenvednek fagykárt. Ez a legkedvezőbb időszak a banán takarására.

    A banán törzsét vágjuk el a talaj fölött kb. 100 cm-rel, és permetezzük le gombaölő-szerrel.

    A tövek környékét takarjuk be száraz lombbal, vagy fenyőkéreggel 15-20 cm vastagon.

    A levelek vágjuk le, csak az álltörzs maradjon meg.

    Ezután dróthálóval (csirkeháló) kerítsük körbe, töltsük fel száraz lombbal vagy szalmával, és takarjuk be műanyag fóliával, hogy a hőszigeteléshez használt növényi részek szárazon maradjanak. Ezzel nem csak a megmaradt áltörzset védjük, hanem a talaj felszínéhez közel lévő gyökérzetet is. Minél nagyobb a szigetelt talajfelület, annál nagyobb esély van rá, hogy a növény a zord tél ellenére is életben marad, és hogy tavasszal az épen maradt rizómából és az áltörzsből újra fejlődhessenek egzotikus hatású, hatalmas levelei. Egy darab növény esetén érdemes legalább 1 méter átmérőben szigetelni a banánfa körül a területet!

    Banánfa teleltetés (Musa basjoo)

    Banánfa teleltetése vész fűtéssel

    Ez már egy kicsit költségesebb megoldás, de így biztos, hogy túl éli a banánfa áltörzse a telet és sokkal magasabbról indulhat meg tavasszal a növekedése és könnyen elérheti akár a 3-4 méteres magasságot a nyár végére.

    A Pálmaliget Youtube csatorna következő videójából könnyen megismerhetjük ennek a téliesitési módszernek a technikáját:

    Ezen a vidón pedig megtekinthetjük a tavasszal kicsomagolt banánokat:

    Banánfa növekedése. Mennyit nő a banánfa?

    A következő videóból megtudhatjátok:

    A banánfa szaporítása

    A bánánfa nem szeret egyedül lenni, ezért saját maga gondoskodik a szaporításáról. Minden évben hoz sarjnövényeket, és így egy banánfa vásárlásával is pár év múlva saját kis banán szigetünk lehet. A banán sarjakat télen még jobban védeni kell, mint az anyanövényt, én 5 literes flakonokat használtam a teleltetés során! A flakonok megvédik a talajmenti fagyoktól a növényeket, nappal pedig az üvegház hatás miatt még növekedésre serkenti a sarjakat, így azok nagyobb eséllyel vészelhetik át a telet!

    Banánfa sarj (Musa basjoo)

    Ha máshová szeretnénk átültetni a sarjakat, akkor nincs más teendőnk, mint mikor már elérték a kb. 20 cm magasságot, egy késsel leválasztani az anyanövénytől gyökerestől együtt. Ezután ültessük cserépbe, teleltessük ki fagy mentes helyen, és tavasszal ültessük ki a szabadba a végleges helyére!

    Banánfa vásárlás

    kosárElég sok kertészetben hozzá lehet jutni a Japán banánfához, illetve nagyobb áruházakban is elő szokott ritkán fordulni. Illetve sok kertészetben van házhoz szállítási szolgáltatás, így ha nincs is a környékünkön banánfát árusító kertészet, akkor is hozzá tudunk könnyedén jutni ehez a csodálatos mediterrán hangulatot kölcsönző növényhez!

    Én személy szerint Sára József dísznövénykertész online webáruházát ajánlom, ha házhoz szállítás mellett döntenénk. A rendelés felvételét követően, még postára adás előtt telefonon felvette velem a kapcsolatot, és egy rövid gyorstalpalló tanfolyamot kaptam a banánfával kapcsolatban! Weboldalukon rengeteg egzotikus termő és dísznövény közzül tudunk válogatni!

    Videó a saját banánligetjéről:

    Weboldal: www.egzotikusdisznovenyek.hu

    Borítókép forrása: jardins-du-monde.be