• Kínai kenderpálma - Trachycarpus fortunei (télálló pálmafa)

    A kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) egy dísznövényként elterjedt pálma faj, mely Ázsiából származik, és szerencsére hazánk éghajlata is megfelelő számára, ezért itthon is vígan megél, és dísziti mediterrán hangulatával kertünket. Akár 15-20 méter magasra is megnőhet ez a pálma faj, ezért kiültetésnél ezt is vegyük figyelembe!

    Származása

    Kína középső részéről származik és ma Európa számos országban ültetik parkokba, kertekbe. Idősebb, kifejlett példányai Magyarországon is több magángyűjtemény díszei, de nálunk szabadban csak a kedvező mikroklímájú területeken (borvidékek déli lankáin, nagyvárosokban) vagy külön védelemmel fejlődik szépen. Az idősebb példányok virágot, majd termést is hoznak.

    Kínai kenderpálma a budapesti Füvészkertben

    kinai kenderpalma fuveszkert

    (Fotó: Kriszti M Flickr.com)

    A növény felépítése

    Törzse mintegy 20-30 cm átmérőjű, magassága pedig elérheti a 15-20 métert is. Szabadföldbe ültetve évente akár 30-40 centimétert is nőhet. Törzsét kenderszerű bevonat védi, nevét is innen kapta a növény. Sötétzöld, mélyen bemetszett leveleinek legyezője elérheti a 80–90 cm-es átmérőt.

    Kínai kenderpálma törzseKínai kenderpálma levele

    Termése

    Virágai nagy bókoló virágzatban, májusban nyílnak, amiből érett termés csak a következő év tavaszára lesz, ha van a kertünkben legalább kettő egyszerre virágzó Kínai kenderpálma! A beérett termés sötétkék, vese alakú kb. 1 cm bogyó, de ezek a bogyók hatalmas szőlőre emlékeztető fürtbe csoportosulnak, és ez a fürt, akár a fél méter hosszúságot is elérheti.

    Kínai kenderpálma virága és termése

    A kenderpálma gondozása

    A kiültetésnél ügyeljünk a következőkre:

    A vizet jól áteresztő talajt szereti! Az ültetőgödör minden irányból legyen 15-20cm-el nagyobb mint a megvásárolt növény földlabdája és a gödör aljára kerüljön a pangó vizet elvezető 5-10cm vtg. kavics drén réteg , hogy pálmánk gyökere ne álljon a vízben.

    Kínai kenderpálma kiültetése

    Fényigényes, de a tűző naptól óvni kell. A nyári időszakban vízigényes, ezért a forró nyári napokon gyakran kell öntözni. Érdemes a fa körül úgynevezett tányért kialakítani, hogy locsoláskor a víz a gyökérhez szívódjon. Gyorsan növő, könnyen tartható növény. Ha elég tápanyagot kap és megfelelően öntözzük, idősebb korában évente 8–10 levelet is hajthat.

    A fagyot jól tűri, bár levelein -15 °C-nál megjelenhetnek a fagyási sérülések, a törzs ennél jóval hidegebbet is túlél.

    Kínai kenderpálma télen hóval borítva

    Szaporítása

    A Kínai kenderpálmát magról lehet szaporítani. A trachycarpus magjánál már 19 °C on is megindul a csírázási folyamat. Ha lakásban csíráztatunk a radiátor közeli,vagy szekrény felső felületén a mennyezethez közeli helyeken lehet magasabb hőmérsékletet elérni a téli fűtésszezonban. Nyáron napsütötte helyeken is könnyen elérhetjük a harminc fok feletti hőmérséklet. Némelyik mag 2-3 hét elteltével már csírázásnak indul, de előfordulhat, hogy ennél több időt vesz igénybe a folyamat.

    A palmaoazis.blogspot.com weboldalon egy elég részletes cikket találhatunk a pálma magok csíráztatásával kapcsolatban.

    Pálma magok

    A pálma teleltetése, felkészítése a télre

    Érdemes téli védelmet biztosítani, amíg a gyökérzóna eléri az optimális méretet (kiültetés után néhány év) és növényünk is alkalmazkodik az új körülményekhez. Ezek után már csak a növény központi, ún. szívrügyét kell védeni a téli csapadéktól, mely a törzsbe szivárogva és megfagyva annak repedését is okozhatja. Enyhébb időjárás esetén a bejutó nedvesség által okozott gombásodás is károsíthatja, vaagy elpusztíthatja növényünket. A tél közeledtével az állagmegóvás érdekében tehát van néhány fontos teendőnk:

    Szorosan kötözzük össze a leveleket az összekötözött leveleket a pálma törzsével együtt tekerjük be nádszövettel, vagy bármilyen jól szellőző szigetelőanyaggal (itt az a cél, hogy a növény ne fülledjen be, mert a magas páratartalom kedvez a gombás megbetegedéseknek).

    Fedjük le a növényt felülről egy műanyag cseréppel vagy vödörrel ráhúzva a nádszövetre vagy a szigetelő anyagra.

    Illetve az is jó megoldás helyett ha nádszövet helyett egy olyan zsákkal takarjuk növényünket, mely megvédi az esőtől és hótól, viszont enged neki valamennyi szellőzést. A törzszet érdemes kb 30 cm magasságban lehullot lombbal takarni.

    Kínai kenderpálma teleltetése, takarása

    Borítókép forrása: gardenplantsonline.co.uk