• A Paradicsom jótékony hatásai, termesztése és gondozása

    A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek (padlizsánnak) és a krumplinak is. Neve egyaránt jelenti a növényt és annak bogyótermését, amelyet Magyarországon elsősorban zöldségként használunk fel. A saláták elmaradhatatlan sztárja, a gyerekbarát zöldségleves alapanyaga, a nyár megkerülhetetlen zöldsége a paradicsom. Bármennyire is érezzük sajátunknak, a paradicsom is egyike azon terményeknek, amelyeket Európa Amerikától kapott (őshazája Peru).

    Az Európába érkező első paradicsomok valószínűleg a mai koktélparadicsom méreteivel bíró sárga példányok voltak. Erre utal a növény termésének olasz neve: pomo d''oro, azaz aranyalma. Az aranyalmákat szépségükért tartották a sevillai kolostorok kertjeiben, de a spanyolországi móroknak köszönhetően a növény egész Európában elterjedt.

    Igazi gyógynövény!

    A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjéből sem hiányozhat. Hő- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása időigényes folyamat.

    A termés mérgező glüko-alkaloidokat tartalmaz, de érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

    A likopin rákellenes hatása

    A likopin a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, molekulája 40 szénatomot tartalmaz. Ennek a festékanyagnak köszönheti a paradicsom a piros színét. A paradicsomon kívül megtaláljuk a piros színű paprikában. Mint minden karotinnak, a likopinnak is kiemelkedő az antioxidáns hatása. A káros szabad gyökök elleni küzdelemben a likopin jóval hatékonyabb, mint a sárgarépában található narancsszínű karotin.

    Megállíthatja a rákos sejtek növekedését, sőt, laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a likopin lassítja a prosztatadaganat sejtjeinek növekedését, sőt, akár el is pusztíthatja azokat.

    Felhasználása

    Felhasználható nyersen, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak, még zölden leszedve pedig savanyúságnak. Főzés során a vitaminok nagy része lebomlik. Miközben egyes hatóanyagai, mint például a likopin, zsiradékkal együtt elkészítve jobban hasznosul a szervezetben.

    Paradicsom és paprika

    Paradicsom fajtái

    A paradicsomnak igen sok fajtája létezik és itt felsorolunk néhányat a teljesség igénye nélkül: A leggyakoribb a kerek, piros fajta, de népszerű a koktélparadicsom, illetve a sárga paradicsomok. Ezen kívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus paradicsom, illetve az ökörszíve paradicsom, ami ugyan nem hozza az aranyalmától elvárható esztétikus külsőt, ellenben csodálatos paradicsomlevet lehet belőle készíteni.

    Paradicsom fajták

    Növekedésük alapján a paradicsom fajták két nagy csoportba sorolhatók:

    1. Determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)

    A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtájára jellemző méretet eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni. Ezeket a fajtákat hívjuk még bokorparadicsomnak is. Előnyük elsősorban méretükben rejlik, ezek a fajták alkalmasak erkélyen való paradicsom neveléshez!

    2. Nem determinált fajták (vagy folyton növő)

    A nem determinált paradicsom azaz a folytontermő paradicsom hatalmas lombozatot fejleszt és nagyon gazdagon terem. Egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása. Ennél a fajtánál kifejezetten oda kell figyelni a kacsolásra, mert különben egy átláthatatlan, gyengén termő paradicsom tőt kapunk.

    Felhasználásuk alapján három csoportba oszthatók

    1. Étkezési

    2. Ipari

    3. Házi kerti

    Paradicsom termesztése

    A paradicsom kétszikű, lágyszárú, egy éves növény, júliustól októberig folyamatosan hozza éretten piros terméseit az őssz beköszöntével viszont a növény sajnos elhal. A paradicsom gyökérzete igen erős, 30-40 cm mélyre hatoló karógyökér, melyet sűrű, erős szerkezetű mellékgyökerek hálóznak körül. Egyedüli sajátsága, hogy ún. járulékos gyökeret is tud fejleszteni a szárból, ha az föld alá kerül.

    Virága sárga, azokból alakulnak ki a kis paradicsomok. Termései utóérők. Azaz ha a paradicsomszem teljesen kifejlődött, de még zöld színű, leszedve is beérik.

    Paradicsom virága

    Napfényt, jó vízáteresztő, tápanyagban dús talajt és rendszeres öntözést kíván. Ha nincs kerted, az sem nem baj, sokan nevelik akár erkélyen is cserépben, viszont ilyenkor érdemes nem folyton növő fajtát ültetni!

    Ültetése

    Vásárolhatsz vetőmagot is, hogy ebből neveld fel a kis palántákat. Így hatalmas fajtaválaszták áll rendelkezésedre. (Ha nem akarsz a csíráztatással bíbelődni, a kertészetekben májustól palánták is kaphatók)

    Ültetése magról

    Vetési ideje márciustól április elejéig tart.

    Lakásban vesd el a magokat, palántafölddel feltöltött kis ültető cserepekbe (lehet akár kávéautomatából vásárolt kis kávés pohár is). A földet még a mag ültetése előtt nedvesítsd át, ehez használj egy kis kézi permetezőt. A magok ne kerüljenek mélyre, csak épphogy néhány mm vastagságban takarja őket a föld.

    Ilyen kis kézi permetező tökéletes a "locsolásra"

    Kézi permetező

    A kis növények világos helyet és körülbelül 20 °C-ot igényelnek, ezért tedd a cserepeket az ablakpárkányra. Ha nem közvetlen ablak mellé rakjuk, akkor palánta szára megnyúlik, gyenge lesz, és akár el is törhet!

    Tartsd folyamatosan nedvesen a földjüket, de nem szabad túllocsolni. Ne álljon a táljukban a víz, mert az a magok rohadását okozhatja.

    Miután a magok kicsíráztak és növekedésbe kezdtek, imitáld a szelet úgy, hogy néha végig simítod a tenyereddel a kis növényeket. Így jobban erősődnek majd a száruk, és felkészültebbek lesznek a kinti időjárásra. Mikor már napközben kellemes idő van a szabadban, 1-2 óra hosszára ki is tehetjük a palántákat félárnyékos helyre, hogy szokják e levegő mozgását, és a követlen napsütést.

    Paradicsom palánták pohárban

    Fagyosszentek után ha nem jósolnak már fagyokat ültesd ki a palántákat érett komposzttal vagy istállótrágyával dúsított földbe.

    A paradicsom palánta kiültetése

    Az ideális tőtávolság 80 cm, ennél ne ültessük sűrűbben, mert a növények nem fognak elegendő fényt kapni, és a gombás megbetegedések is hamarabb megtámadják őket.

    Paradicsom ültetési sortáv

    Ültessük őket mélyre, egészen az alsó levelekig takarjuk be földdel. Ilyenkor a talajban lévő szárrész teljes hosszában járulékos gyökeret fejleszt, melynek segítségével több tápanyagot tud felvenni, illetve biztosabban kapaszkodik meg a növény a talajban.

    A magasra növő paradicsomok támasztékot igényelnek. Ezért az ültetés után szúrj melléjük egy-egy karót, később ezekhez fogod kötözni a növényeket. Azért érdemes közvetlenül az ültetés után leszúrni a karókat, mert ilyenkor biztosan nem sértjük meg a paradicsom gyökerét.

    Paradicsom palánta karózás

    Érdemes levágott fűvel takarni körülöttük a talajt. Ez azért hasznos, mert védi a talajt a kiszáradástól, ezért kevesebbet kell locsolni, védi a növényt a gombás megbetegedésektől, meggátolja a gyomokat növekedésükben ergó nem kell annyit kapálni, lebomolva értékes és folyamatos tápanyag-utánpótlást jelent a növények számára.

    Termesztése erkélyen

    Nevelése történhet balkonládában vagy dézsában is. Tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel vagy zöldségfölddel tölts meg félig a cserepet. Majd helyezd rá a cserepéből óvatosan kiemelt növényt. Takard be földdel, nyomkodd meg körülötte, és alaposan öntözd meg.

    Paradicsom cserépbe ültetve

    Válassz alacsonyabb fajtát, a nagyobb fajták túl sok helyet igényelnek, és a paradicsom kiszorítana téged az erkélyedről.

    Erkélyed széltől védett, napos részén keress neki helyet.

    A növény néhány héten belül feléli a friss virágföldben lévő tápanyagot, ezért rendszeres tápoldatozásra van szükség. Használj paradicsomoknak összeállított, bio növénytápot.

    Rendszeresen locsold, földje ne száradjon ki. Arra azonban figyelj, hogy a táljában ne álljon a víz. Az öntözés során leveleit ne érje nedvesség.

    Paradicsom gondozása

    A paradicsom tápanyagigénye nagy, ezért rendszeresen trágyázd, például erjesztett csalánlével vagy komposzt-teával. Mindkettőt használhatod talaj, illetve lombtrágyaként is.

    Öntözd növényedet folyamatosan, és távolítsd el a gyomokat.

    Ahogy növekszik, úgy kötözd folyamatosan a szárát a karóhoz, nehogy eldőljön és eltörjön a szára.

    A paradicsom számára a legfőbb veszélyt a gombás megbetegedések jelentik, a növény védelme érdekében a következőket teheted:

    Az alsó leveleket, amik a földhöz érnek, vágd le.

    Az öntözés során lehetőség szerint ne érje a leveleit a víz.

    A palántázást követően 1-2 hetente permetezd tej és víz 1:5 arányú keverékével. A tej kiváló gombaölő hatással rendelkezik.

    Metszése (kacsolás)

    A hónaljhajtásait hetente csípd le, ezt nevezzük kacsolásnak. Ez a szár és a levélnyél találkozásánál fejlődő hajtás sok energiát vesz el a növénytől. És kevesebb fényt és levegőt enged be a lomb belsejébe. Ha ezt megteszed, akkor egy gészségesebb növényt tudsz nevelni, mely több terméssel hálálja meg ezt neked!

    Paradicsom kacsolás

    Paradicsom betegségei

    Ha a termés csúcsi részén elváltozást veszel észre, ami idővel elfeketedik, akkor a növény kalcium-hiányban szenved. Lombtrágyával lehet orvosolni a problémát.

    A termések felrepedését a nem megfelelő öntözés okozza. Rendszeresen öntözzük a növényt, a felrepedt terméseket pedig minél hamarabb fogyasszuk el.

    Valamilyen gombabetegség támadta meg növényünket, ha a levelekne, szárakon vagy a termésen barnulást, elvátozást tapasztalunk. Ha a fertőzés még kezdetleges, akkor távolítsuk el a beteg részeket, és permetezzük a növényt tej és víz 1:5 arányú keverékével. Súlyosabb fertőzés esetén a folyamot visszafordítani már nem lehet, ezért nagyon fontos a megelőzés.

    Kártevők is megjelenhetnek rajta (pl. üvegházi molytetű, gyapottok-bagolylepke). A nagyobb kártevőket (hernyókat, poloskákat) szeddjük le, míg a kisebbeket mosogatószeres víz keverékével vagy csalánlével mossuk le a növényről.

    Talajvizsgálat

    A paradicsom sikeres termesztése érdekében fontos a talaj pH-jának és tápanyagtartalmának ismerete. A talaj pH-ja befolyásolja a tápanyagok felvehetőségét. Ideális pH-érték a paradicsom számára 6,0 és 6,8 között van. Otthoni talajteszt készletek segíthetnek a pH mérésében. Ha a talaj túl savas vagy lúgos, a szükséges korrekciók (pl. mész hozzáadása savas talajhoz) segíthetnek a kívánt pH-érték elérésében. A talaj tápanyagtartalmának ismerete segít a megfelelő trágyázásban.

    Öntözési technikák

    A paradicsom öntözésének megfelelő menedzselése kulcsfontosságú a növény egészsége szempontjából. A túlöntözés elkerülése érdekében az öntözést a talaj szárazságának függvényében kell elvégezni. A csepegtető öntözés egy hatékony módszer, amely csökkenti a vízveszteséget és közvetlenül a gyökérzónához juttatja a vizet. A reggeli öntözés előnyös, mivel minimalizálja a gombás betegségek kockázatát. A víz mennyiségét és gyakoriságát a talaj típusához és az időjáráshoz kell igazítani.

    Komposztálás és talajjavítás

    A komposztálás egy kiváló módja a talaj tápanyagtartalmának növelésére. A komposzt gazdag humuszban és mikroorganizmusokban, amelyek javítják a talaj szerkezetét és termékenységét. A komposztot a talaj felső rétegébe keverve javíthatjuk a víz visszatartó képességét és tápanyagellátását. A komposztálás során fontos a megfelelő arányú zöld és barna anyagok keverése, valamint a komposzt rendszeres fordítása a gyorsabb lebomlás érdekében.

    Termesztési időzítés

    A paradicsom vetésének és kiültetésének ideje kulcsfontosságú a sikeres termesztéshez. A vetés időpontját a helyi éghajlat és a fagymentes napok száma határozza meg. Általában a magokat beltérben kell elvetni 6-8 héttel a tervezett kiültetés előtt. A kiültetés akkor történik, amikor már nincsenek fagyok, és a talaj elég meleg a növekedéshez. A helyi időjárási viszonyokat és a naptári dátumokat figyelembe véve a paradicsom kiültetése általában késő tavasszal történik. Fontos megjegyezni, hogy a túl korai kiültetés fagyártalmat okozhat, míg a túl késői kiültetés rövidebb termesztési időszakot eredményez.

    Fenntartható kertészkedés

    A paradicsom fenntartható módon történő termesztése magában foglalja a biológiai növényvédelmet és a környezetbarát gyakorlatok alkalmazását. Biológiai növényvédelem alatt az olyan természetes módszereket értjük, mint például a ragadozó rovarok vagy gombák alkalmazása a kártevők ellen. A talaj egészségének megőrzése érdekében kerüljük a káros vegyszerek használatát, és részesítsük előnyben a természetes trágyákat és műtrágyákat. A vízgazdálkodás, a komposztálás és a helyi környezetbe illő növényválasztás szintén hozzájárul a fenntartható paradicsomtermesztéshez.